Home
Sint-Antoniusviering is in Gemert “Mortelzondag” PDF Print E-mail
Written by Lau   
Monday, 20 January 2014 16:09

Dat de feestdag van Sint Antonius Abt op 17 januari valt is iedereen bekend, zeker bij de ruim 20 gilden met hem als patroon, waaronder zes in Peelland. Ieder gilde heeft een eigen viering van die dag. In Gemert gebeurt dat nog altijd op de dag zelf, tot 1976 informeel en sindsdien officieel.

Dat gebeurt in het kerkdorp De Mortel, waar de parochie aan hem toegewijd is. Voorheen was er zelfs een winterkermis en misschien is het daarom dat de Gemertenaren Sint-Antoniusdag “Mortelzondag” noemen.

In vol ornaat trekt het gilde op naar de kerk, haalt de priester af aan de sacristie en gaat trommend en vendelend de kerk binnen. In het groene gildekazuivel gaat nog steeds een pastor voor en gebruikt de liturgie van het gilde, met lezingen door de dekens en voorbeden door de koning. Na de vendelgroet aan de pastor vond dit jaar de vendelgroet aan de eretekenen in De Mortel plaats mede om het volle optrekprogramma te ontlasten. Samen met de kerkgangers drinkt men daarna koffie met Sint-Antoniusbrood en luistert naar een troubadour.

Bijzonder was, dat de bekende Antoniusvorser, Dolf Hartsuiker, de viering bijwoonde en hierdoor een dimensie aan zijn verhalen kon toevoegen.

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.