Home Koningschieten 2022 Koningschap 2012
Piet Brouwers nieuwe koning 2012 PDF Print E-mail
Written by Lau   
Monday, 16 July 2012 14:55

GRUUN SCHUT HEEFT EEN NIEUWE “ECHT” GROENE KONING

Rond half vijf zondagmiddag steeg de spanning bij het koningschieten op Koks tot een hoogtepunt. In de 10e ronde was al een groot stuk van de houten vogel afgeschoten. Bij ieder raak schot kwam er een stukje hout naar beneden. Ieder van de 15 schutters dacht kans te hebben, maar de vogel was vooralsnog té taai.

Om kwart voor vijf was schietmeester Piet Brouwers in de 12e ronde aan de beurt. Al  enkele malen had  hij door een verrekijker de gehavende vogel bekeken en zelfs advies gegeven aan zijn voorgangers, maar hij had het zwakke punt goed bezien en onder luid applaus schoot hij de vogel van de spil. Piet Brouwers was de 25e gildekoning van het gilde na het herstel van het koningschieten.

Diaken Jos van den Bosch, zelf eens gildekoning van het Sint-Barbaragilde in Veghel, ging voor in de viering aan het begin van de dag. Het koningsschild prijkte  op het kazuifel.  Het was voor het eerst, dat er geen Eucharistieviering mogelijk was, maar het samen vieren in de kerk was er niet minder om. Een groot aantal kerkgangers beluisterde zijn enthousiasme voor het gilde en de Gruun Schut en de wens voor een nieuwe koning, die “eerste onder zijn s gelijken” moest zijn.
Na het traditionele gebed en offeren in de Antoniuskapel van het gilde aan de Deel en de lunch in de openlucht werd met het Sint-Jorisgilde opgetrokken  naar Koks, waar de schietwedstrijden werden gehouden, want behalve het koningschieten was er de wedstrijd om de zilveren koningskruisen en de Sint-Joristrofee, een nieuw element op deze dag.
Na een korte regenbui  kon het programma verder ongestoord worden gewerkt. Het werd gevolgd door steeds meer toeschouwers. Talrijke bekenden ontmoetten elkaar en wisselden ervaringen uit onder het genot van een glaasje. De vroegere drukte op kermismaandag was er.


Diaken Van den Bosch en Burgemeester van Zomeren  “vrijden” de schutsboom van gevaar, ereschoten werden gelost door de koningsparen van de beide gilden , waarna de strijd om het koningschap begon, welke 179 schoten duurde eer de nieuwe gildekoning bekend was. Piet Brouwers de schietmeester van het gilde werd koning en moest zijn taak overgeven aan zijn vervanger, want er werd een conclaaf gehouden van deputaties van de beide gilden, die over de waardigheid van de nieuwe koning en van de door hem gekozen koningin moest oordelen.
Natuurlijk was dat geen punt, want Piet Brouwers is de nieuwe deken van het jaar 1972, dus veertig jaar gildebroeder, bijna even zo lang vendelier.  Als zodanig won hij onlangs nog een eerste prijs in de vaandelklasse. 
Onder schutsboom werd hij als koning geïnstalleerd, nadat hij de verplichte beloften van het onderhouden van het koningszilver, het schenken van een zilveren schild en het aanbieden van de erewijn, had gedaan.

Hoofdvendelier Fons van Katwijk legde namens het gilde de eed van trouw aan de nieuwe koning af.

Na de handwassing, teken van reinheid, werd de gildevlag op de grond gelegd en mocht hij over de gildevlag lopen, dat alleen is toegestaan aan de gildekoning en landskoning(in). Het zijn allemaal plechtige momenten, vol symboliek. Oud-koning Henk de Koning bood zijn koningsschild aan. Het had de vorm van een kroon.


De vendelgroet van het zustergilde Sint Joris sloot op Koks het officiële programma af.
Daarna trokken beide gilden op naar het gildehuis. Omdat er in Pandelaar en Kruiseind geen café’s meer zijn werd het Boerenbondsmuseum het rustpunt. Op deze wijze werd de band tussen kermis en koningschieten enigszins hersteld. “Nostalgische kermis” past wel een beetje bij het gildewezen, dat dikwijls ook zo wordt aangeduid.
Nadat voor  gildehuis Hotel de Keizer het eigen gilde de eerste vendelgroet aan het nieuwe koningspaar had gebracht, besloten met het aanbieden van de erewijn, was het officiële programma voorbij.
Een maaltijd in het gildehuis gaf nieuwe kracht om de familieleden, vrienden, bekenden en buurtgenoten van de nieuwe koning te ontvangen en met hen de avond door te brengen.


Uitslag schietwedstrijden gehouden met de volgende uitslagen:
Zilveren kruisen: Henk Ruijs, Hans van den Boomen en Piet Donkers
Horloges: C.v.d.Vossenberg, Rector Klaassenstraat 33, Gemert,  A.van Erp, Mgr. Den Dubbeldenstraat 9, Gemert en A.Janssen, Papenhoef 13, Lieshout.
Sint-Joristrofee: Johan van der Ligt..

Last Updated on Monday, 23 July 2012 09:14
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.