Home Artikelen Verhuizing door gilde
Verhuizing door gilde PDF Print E-mail
Written by Lau   
Monday, 23 July 2012 09:07

LUDIEKE VERHUIZING
Het is bij het gilde een traditie om hand- en spandiensten te verrichten als een lid nodig heeft. Dat is in het jongste verleden al gebeurd bij branden bij gildebroeders, maar is ook nog gebruik bij verhuizingen, tenminste als daarom wordt gevraagd. Dat is niet altijd het geval, want de eenvoudige inboedel van vroeger, bestaande uit tafel stoel en bed, heeft plaats gemaakt voor een uitgebreide inventaris, soms zelfs kostbare en breekbare spullen, die vervoer met een boerenkar wel eens beschadigd konden worden. Daarom is zo’n verhuizing tegenwoordig ludiek, symbolisch.
Eredeken Lau Huijbers en echtgenote Corrie hebben onlangs hun woning aan de Drossard de la Courtstraat , waar zij 45 jaar lang aanzeggers en uitnodigers voor de optrekdag ontvangen hebben en waar jarenlang bestuursvergaderingen zijn gehouden verruild voor een appartement, genaamd Mariënburg. Het gilde wilde wel verhuizen, maar de gebruikelijke “hochkar”was niet beschikbaar, maar wel een Parijse taxi uit het jaar 1928, door gildebroeder Harrie Donkers belangeloos voor deze gelegenheid afgestaan. Veel  gereed staande dozen konden er niet in, maar de gildemeesters namen toch een groene ordner onder de arm en zo vertrok de stoet onder applaus van de buurtbewoners, waarvan een zelfs zijn hoge hoed te voorschijn had gehaald, naar de nieuwe behuizing. Ook daar was de belangstelling groot, want het was in de zes jaar dat dit appartement bestaat de eerste keer, dat een gilde een bezoek bracht.  Staande op het bordes ontvingen zijn hun twee nieuwe medebewoners.

Onder een erehaag van vendels stapte het echtpaar uit en begeleid door officieren mocht het tussen het koningspaar plaatsnemen om de vendelgroet van het gilde in ontvangst te nemen.
Op de binnenplaats was intussen een en ander voorbereid, maar eerst sprak Ben Maas de oudste eredeken en zijn echtgenote toe en wenste hen tenslotte nog vele jaren woongenot. Lau Huijbers dankt het gilde voor de geboden hulp en herinnerde er aan, dat hij twintig jaar geleden onder eenzelfde warme zon een vendelgroet had mogen ontvangen toen hij afscheid nam van de Gemeente Gemert en Ridder in de Orde van Oranje Nassau was geworden. Het werd op die binnenplaats een gezellige bijeenkomst, geopend met het drinklied van de broeders. Ook de bewoners van de Mariënburg  namen er aan deel. Een traditie was gehandhaafd.

Last Updated on Monday, 23 July 2012 09:09
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.