Home Artikelen Vendelierspoort
Vendelierspoort PDF Print E-mail
Written by Lau   
Monday, 23 July 2012 09:08

VENDELIERSPOORT GEOPEND
Al jaren oefenen de vendeliers van het gilde in de zomer op het gazon van het Beatrixplantsoen. Tot enkele jaren geleden waren de attributen opgeborgen in een oude bergplaats van het gilde bij het gildehuis . Na de afbraak daarvan en de bouw van een nieuwe werd toestemming verkregen om een deel daarvan voor het gilde in te richten. Dat gebeurde o.a. door een scheidingswand te plaatsen, waardoor een eigen ruimte ontstond, waar voor het eerst attributen konden worden opgeslagen, zoals het hoort, overzichtelijk en met het minst gevaar voor beschadiging. Er konden enkele brandwerende kasten worden geplaatst voor de kleinere voorwerpen en voorraden. Doel was alles wat voor een optrekken van het gilde nodig was op één plaats op te slaan, klaar voor gebruik.
Vendeliers konden daar hun stokken op een verantwoorde manier ophangen en de kist met vendels stond in een van de kasten. Het klaarmaken daarvan kon droog gebeuren en de oefenplaats was nabij. Nadeel was, dat men steeds moest omlopen via een van de twee straten om bij het plantsoen te komen. Na veel vragen kon een hek worden geplaatst tussen plantsoen en berging met zelfs een poort daarin.

Ondanks de korte tijd van het gebruik van de bergplaats kreeg de poort al gauw de naam van “vendelierspoort”.
Zaterdag 26 mei jl. kon het gilde met enig ceremonieel zelfs een naambord met die naam onthullen. Dat gebeurde dank zij de medewerking van de Stichting Gemert Vrijstaat. En de letters waren bovendien nog van Gemertse makelij, zelfs van groene makelij, want Harrie Huijbers is een oud-tamboer van het gilde en behoort daarin tot de groep ouderlingen.
Voorzitter Ben Maas sprak een dankwoord tot allen, die aan het poortje en de naambord hebben meegewerkt. De “staatssecretaris” van de stichting gaf een schets van de historie van plaats en van de naam van het pad langs het gildehuis naar de poort, t.w. Palissade. Deze naam wordt al bewaard in het gezondheidscentrum.
Een vendelgroet ter ere van stichting en de ontwerper van het lettertype besloot de plechtigheid, waarna het feit gevierd werd met “Gruun Skutlikeur”.

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.