Home *Nieuws* Gildereis Helminghausen 2012
Gildereis Helminghausen 2012 PDF Print E-mail
Written by Lau   
Monday, 13 August 2012 08:06

GESLAAGDE GILDEREIS NAAR HELMINGSHAUSEN
Een hartverwarmende  reis van het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde naar het Duitse Helminghausen, waar de Sankt-Sebastianschützenbruderschaft het jaarlijkse schuttersfeest vierde.  Dat begon met de ontvangst in de mooie hal – eigendom van de schutterij – waar de schutters zich hadden verzameld om  het  jeugdkoningspaar af te halen. De gildedeputatie maakte toen al kennis met het zware parcours van veel  en steile wegen.


TEGENVALLER
Jammer van kapitein Frans van Dijk die inderhaast andere leden van de delegatie probeerde in te halen en daarvoor gebruik maakte van een afkorting over een grashelling en in een oneffenheid terecht kwam, waardoor de enkel  uit de kom  schoot en de voet op drie plaatsen brak. Na  behandeling  in het ziekenhuis van Marsberg  moest hij daar blijven. Zondagmiddag werd hij uitgeleide gedaan bij zijn vervroegde terugkeer naar Gemert.

OPTOCHTEN EN SCHIETEN

De optocht op zondagmiddag is het hoogtepunt van de feestelijkheden. Deze begint me het afhalen van het vaandel  en vervolgens van het  jeugdkoningspaar, het koningspaar van 1987, het paar van 2010 en het huidige koningspaar. Enkele malen werden de opgestelde schutters en ook ons gilde geïnspecteerd. De weg naar ieder van de paren ging bergop en was soms nog lang. Langs elke weg oogstte het gilde veel  applaus door mensen, die het gilde vijfmaal voorbij  zagen komen. De optocht werd onderbroken voor een vendelgroet aan de koningsparen, waarbij meer dan het dubbele aantal van de 200 inwoners toekeek  en een daverend applaus aan het gilde gaven.

DODENHERDENKING
Indrukwekkend was de dodenherdenking, welke een schutterij op de feestdag brengt aan de gevallenen uit de twee wereldoorlogen. In zijn toespraak ging voorzitter Ulli Siebers in op het aangebrachte leed in gezinnen in Duitsland en ook Nederland, en die ook de verhouding tussen volkeren vertroebelde. Met de groei van de Europese gedachte is dit omgeslagen in vriendschap, waarvan het bezoek van de Nederlanders vandaag een uiting was. Toen na zijn toespraak als eerste het Wilhelmus werd gespeeld kregen vele gildebroeders en –zusters kippenvel, want dit had men niet verwacht.

 


 

KONINGSDANS
Na terugkomst in de hal bood voorzitter Ben Maas Gemertse geschenken aan aan de schutterij en de vijf koningsparen, bestaande uit Gruune Schutslikeur en handdoekjes van de Firma van den Acker. Verlegenheid ontstond bij Koning Piet Brouwers na de overhandiging van het geschenk aan toen deze  Piet kuste! Tot slot was er gelegenheid genoeg om te verbroederen De koningsdans werd  geopend door het koningspaar, maar alle koningsparen  mochten  deelnemen.

FEESTAVOND
100 inwoners en 70 Nederlanders vulden de hal niet, maar de stemming was uitstekend, vooral toen de muziekkapel het podium verliet om op banken vóór het koningspaar de afscheidsserenade te verzorgen. De vreugde steeg elke minuut en met elk aangeboden glas. Duitsers en Nederlanders stonden op banken en tafels en zongen uitbundig. Enkele jonge Gemertse  gildebroeders lieten zich niet onbetuigd. Het werd zeer laat voor men de 1,5 lange thuisweg aanving.

KONINGSCHIETEN
De gildepastoor preekte  in het kleine kerkje over het thema van de Duitse schutterijen “Geloof, zeden en  thuis”. De Europese gedachte werd niet vergeten. Een ontbijt in de hal sterkte voor het koningschieten . Met kaliber 1,6  viel de vogel  na 57 schoten. De Gemertenaren – vooral  Joris Nieuwenhuise –schoten goed maar een campinggast uit Hellendoorn schoot de vogel af. ’ s Avonds werd de nieuwe koning afgehaald en in de hal uitbundig gevierd met dezelfde taferelen als zondag.

VRIJE DAGEN
Dinsdags werd een bustour in de omgevinggemaakt om In Bad Arolsen  het paleis van Koningin Emma te bezichtigen. Op woensdag werd gewandeld en gemidgetgolfd om daarna op de rondvaartboot van een buffet te genieten. ’s Avonds speelde een Jachthoornensemble op het grote terras.
Donderdag werd Paderborn bezocht om op de terugweg dank  zij een defecte bus een uur op vervangend vervoer te moeten wachten. ’s Avonds waren de Duitse schutters de gast van het hotel  Jacq Sparrow en van het gilde. Als dank voor de deelname   kregen Piet Brouwers, Ben Maas en Frans van Dijk de zeldzame eer een koningsboom te planten in het koningsbos van de schutterij. Uitbundig werd het geslaagde feest gevierd en de vriend- en broederschap nóg eens bevestigd. Met nadruk werd het gilde voor volgend jaar uitgenodigd.
Vrijdag, vroeg In de middag was het gilde terug in Gemert

Last Updated on Monday, 13 August 2012 08:09
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.