Home Optrekdag 2023 Optrekdag 2013
Optrekdag 2013 PDF Print E-mail
Written by Teun   
Thursday, 03 January 2013 17:00

DRUKKE EN DRUK BEZOCHTE DAGEN VAN DE GRUUN SCHUT
Vond burgemeester Van Zomeren het tijdens de erewijn op de optrekdag, dat zo weinig inwoners daarvan getuige waren, de drukbezochte optrekdagmis, de huldigingbijeenkomst en de receptie tijdens de gildeavond spraken een andere taal. Daar was de belangstelling groot, wellicht door de vijf jubilarissen van het gilde, waarvan sommigen een grote achterban hebben. En dat alles ondanks dat de weersomstandigheden niet meewerkten.

Sint Antonius – Mortelzondag – was druk en gezellig, zowel in de kerk van De Mortel, als bij de koffie in Café Het Anker daarna en in de avond tijdens de serenade van ZAB, de Zondagavond Band.De belvaan is meer naar binnen gerichte activiteit, waarop andere gildebroeders dan de verzuukers zich laten zien om ervaringen uit te wisselen. Dat verzuuken = uitnodigen heeft succes gehad, want veel gildefamilies waren vertegenwoordigd in de kerk en bij de andere gelegenheden.Nog nooit was het aantal gildebroeders zo groot als dit jaar. Het is een prachtige stoet die de kerk binnentrok voor de gildemis. 42 gildebroeders telde deze en dat in tegenstelling tot 1972 en 1973 toen dat er 13 en 17 waren.

Het gilde is springlevend. Het werd geprezen door de burgemeester, die ook de vijf jubilarissen huldigde met een beetje geschiedenis uit hun gildeleven. Leo van der
Heijden, was met 60 jaar de koploper. Daarna volgde twee gouden jubilarissen Piet van Dommelen, ouderling, en Theo van der Heijden, nog steeds actief gildebroeder, beiden deelnemers aan de eerste vendelgroep o.l.v. Pieter Penninx. Ook jan van Katwijk is actief gildebroeder en dat als 40 jaar, eerst vendelier en later zilverdrager. Wijnand van Asseldonk is 25 jaar trouw aan het gilde als ouderling. Allen werden met zilver gehuldigd . Theo van der Heijden ontving van Kring Peelland zelfs een onderscheiding.

In de besloten vergadering met maar liefst 74 gildebroeders en ouderlingen werd het grote geheim van de laatste maanden opgelost toen de nummer één van de kandidatenlijst voor nieuwe deken werd bekend gemaakt. Pieter Tielemans, Burgemeester Rietmanstraat 38, zoon van gildebroeder Willy, werd met grote meerderheid gekozen.

Het aftreden van voorzitter Ben Maas werd betreurd, maar de acht jaren die hij zichzelf voor deze functie had gedacht, heeft hij volbracht op een eigen unieke wijze, actief en sociaal bewogen. Hij werd daarvoor benoemd tot lid van verdienste. De voorgestelde opvolger Nico Krol, sinds 1968 gildebroeder, eerst standaardrijder,later vaandrig werd vergaderbreed ondersteund. Hij werd al direct met de leiding van de vergadering belast en legde zijn bekwaamheidsproeve met succes af, evenals tijdens de huldiging van de vijf jubilarissen. Daarvoor was de zaal van het gildehuis té klein, zoveel belangstellende familieleden en verenigingsmensen waren er op afgekomen. Zilver werd uitgereikt in de vorm van speldjes en schilden en werd gegeven o.a. een massieve zilveren dekenspiek met afbeelding van Sint Antonius en inscriptie. De nieuwe zal er blij mee zijn, ofschoon hij deze op de verkiezingsdag nog niet kon dragen. Geschenken onder couvert waren ook. Familieleden boden aan de jubilarissen ook geschenken aan. De blije bijeenkomst werd besloten met erwtensoep en brood met zult.


Het gilde trok op naar de woning van de nieuwe deken om daar na felicitaties, het genot van een broodje kaas en koffie aan de installatie te beginnen, welke werd verricht door de nu afgaande deken Joris Nieuwenhuijse en drie buurmeisjes, die hoed en pijp overhandigden en het vuur in staken. Een vendelgroet was het welkom en eerbewijs aan het nieuwe lid. Na een drankje werd aan de ijzig koude terugmars begonnen. De drankjes, welke onderweg werden aangeboden konden die niet verdrijven, maar na 15 felicitaties aan nieuwe deken en gilde bereikte men het gildehuis. Daar werd de hospes met een vendelgroet geëerd. Na zijn consumptie zocht men het warme gildehuis op om zich voor te bereiden op de maaltijd en de gildeavond. Er kon geen stoel meer bij
voor de maaltijd, zo groot was het aantal deelnemers. Dat verhinderde niet dat er van genoten werd. Daardoor gesterkt kon men aan de gildeavond beginnen. In café en zaal wachtte een lange rij receptiegangers om gilde, nieuwe deken en jubilarissen te eren, al dan niet met geschenken. CV De Laotbloeiers huldigde niet alleen raadslid Theo van der Heijden, maar allen in de rij. De gildeavond bleef druk tot in de late uurtjes.

Last Updated on Tuesday, 22 January 2013 18:19
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.