Home *Nieuws* 100-JARIGE BIJ DE GRUUN SCHUT
100-JARIGE BIJ DE GRUUN SCHUT PDF Print E-mail
Written by Lau   
Wednesday, 19 March 2014 17:25

Het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde trekt op maandag 31 maart a.s. om half acht ’s avonds  met slaande trom en zwaaiend vendel naar het Ridderplein, waar in Gij en Ik feest wordt gevierd door de familie Krol. Daar is reden voor, want het komt meer voor, dat mensen 100 jaar worden, maar niet altijd is het zo, dat dit groots gevierd kan worden.

Als Nel Krol- Jaspers op die dag 100 jaar wordt, dan gaat het om een krasse dame, die op 25 januari  jl. de jaarlijkse optrekdag van het gilde bijwoonde. Dat feit haalde wel niet de publiciteit, maar de opening van het tijdelijke CDA-kantoor in de Kerkstraat, samen met haar kleindochter Nelleke Krol, deed dat wel. Als het gilde haar komt uitnodigen voor de optrekdag, dan weet ze echt wel waar het om gaat en kan ze nog vertellen hoe het er vroeger bij haar thuis in de Boekstaaft aan toe ging. De woorden “Run Schut”werden er met hoofdletters geschreven. De kleur rood was in de familie taboe. Niet voor niets zijn een viertal kinderen bij het gilde geweest. De oudste zoon Piet was begin zestiger jaren standaardruiter en in 1963 lid van de eerste vendelgroep, zoon Mari was na 1963 een vijftal jaren standaardrijder. Zijn broer Nico was dat zelfs enkele perioden en ook Gerard trad in 1971 in die voetsporen. Hij sleepte vanaf 1971 tot aan zijn vertrek naar Lierop vele prijzen in de war, want de dressuurkunst bij de Rijvereniging Sint Hubertus  kwam hem goed van pas op het toernooiveld bij gildefeesten. Na zijn terugkeer in Handel in 1986 zette hij die zegenreeks voort. Maar kort was ook zoon Toon actief gildebroeder. Zoon Nico, sinds eind zestiger gildebroeder,  vormde met zijn vrouw Nelly het koningspaar in de jaren 1990-1992, was daarna vaandrig en sinds het vorig jaar gildemeester en geeft hij leiding aan het gilde in de kwaliteit van voorzitter. Hij bleef het langste van de vijf broers actief bij het gilde.


Dat alles tekent de familie Jaspers en hun verbondenheid met het gilde. Als er dan zo’n bijzondere hoge leeftijd gevierd wordt, dan mag het gilde niet ontbreken. Graag trekt het gilde uit om Nel Krol-Jaspers daarmee geluk te wensen door haar te eren met een vendelgroet. Deze zal om 20.00 uur gebracht worden op het Ridderplein voor Gij en Ik.
Bij de planning van deze activiteit is het gilde toch iets meer voorzichtig geworden. In de herinnering leeft nog steeds voort, dat het gilde wel een keer meer  meemaakte, dat het een 100-jarig medelid wilde eren. Dat was in het jaar 1925 toen Friedje van Zeeland 100 jaar zou worden en kort nadien zijn 80-jarig lidmaatschap zou vieren.
Helaas overleed hij in 1924 in zijn honderdste levensjaar.


In het boek “Dôr hedde de skut”, uitgekomen in 1982, is nog een foto afgebeeld, waar hij voor zijn 70e lidmaatschapsjaar in 1916 in een leunstoel te midden van het gilde is afgebeeld

Last Updated on Wednesday, 19 March 2014 20:18
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.