Home Artikelen Overlijden Jac Huijbers
Overlijden Jac Huijbers PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 03 April 2014 17:55

Woensdagavond 2 april jl. verloor het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde Gemert binnen 10 dagen zijn tweede Lid van Verdienste van het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde, Jac Huijbers. Hij stierf op 87-jarige leeftijd. Zijn gezondheid liet vanaf het begin van het jaar zeer te wensen over. Zijn toestand verbeterde wel iets na een behandeling in het ziekenhuis, maar toch niet zodanig, dat hij weer aan de activiteiten van het gilde kon deelnemen. Zijn belangstelling er voor bleef hij echter behouden. Op zijn verzoek bezocht de voorzitter hem extra, om hem van de vergaderpunten op de hoogte te houden. Uit voorzorg werd hij voorzien van de H.Sacramenten. De slopende ziekte, waaraan hij leed, heeft hij niet kunnen weerstaan.
Jac was de nieuwe deken van het jaar 1951 en heeft sindsdien veel verdiensten gehad. Na zijn dekenschap trouwde hij in 1952 en verhuisde naar Lierop. Dat betekende een voorlopig einde van het gildebroederchap. Hij bleef het gilde trouw en kwam zelfs in slecht winterweer op zijn fiets naar alle hoogtijdagen van het gilde. Na zijn terugkeer in Gemert werd de verplichting van het ongehuwd zijn van een gildebroeder opgeheven en hij was een van de eersten, die de activiteiten weer oppakte. Hij werd door zijn medebroeders tot luitenant gekozen en namens de kapitein trad hij bij het optrekken als zodanig  regelend op. Hij stond op orde en netheid bij het optrekken, want minder deed het gilde tekort.

 

Bij de instelling van een bestuur in 1971 werd hij in zijn functie daarin opgenomen en zelfs vicevoorzitter. Hij bleef zitting tot 1992, toen zijn lang gekoesterde wens om eens koning van het gilde te zijn in vervulling ging. Hij koos zijn echtgenote Pieta tot koningin. Samen hebben zij twee mooie jaren als koningspaar doorgebracht en vele mooie dingen beleefd. Zij gaven het koningschap een nieuwe dimensie door overal waar zij optraden in vol ornaat te verschijnen, hetgeen tot die tijd niet altijd gebruik was. Dat voorbeeld wordt nog steeds gevolgd.
Beretrots was hij op het feit, dat hij bij de gildebedevaart naar Rome in 1990 uit drieduizend gildebroeders en –zusters aangewezen werd om in de Sint Pieter de H.Communie te ontvangen uit handen van Paus Johannes Paulus II. Als gildebroeder maakte hij verschillende gildereizen mee.
Bij zijn aantreden als koning trad hij terug als luitenant en bestuurslid. Hij koos er voor om nadien gewoon piekendrager  te zijn. In die kwaliteit trad hij tot het vorig jaar nog steeds op, tot zijn lichamelijke gesteldheid dat niet meer toeliet. Maar ook toen nog bezocht hij alle activiteiten van het gilde, inclusief de maandelijkse vergaderingen. Voor  zijn verdiensten werd hij in 2007 benoemd tot Lid van Verdienste.
In de kerk en in de gildekapel aan de Deel herinneren de gedraaide houten kandelaars nog steeds aan zijn vakmanschap en aan zijn liefde voor het gilde. Dat bleef tot aan zijn dood zijn belangstelling behouden. Hij was maar wat blij toen zijn jongste zoon in 1976 tamboer van het gilde werd en sinds eeuwen het aantal tamboers op drie werd gebracht. Hij bleef die functie vervullen tot 1981.
In 1967 werd hij gekozen tot bestuurslid van de Bond van Schuttersgilden Kring Peelland en direct benoemd tot penningmeester. Dat bleef hij tot het jaar 1990. Ook hiervoor kreeg hij een onderscheiding, nl. erelid. Mede in die kwaliteit trad hij bij verschillende gildefeesten op als jurylid vendelen en optocht.

 

Maandagavond 7 april is de mogelijkheid om afscheid te nemen van Sjaak bij het Waterhof op 't Hoogh Huys 3 te Gemert van 19.30 tot 20.15
Dinsdagochtend 8 april om 11.00 is de uitvaart in de st. Janskerk te Gemert.

De actieve gildebroeders worden om 10.15 verwacht bij gildehuis de Keizer, om de uitvaart met gilde-eer te verzorgen.

Last Updated on Friday, 11 April 2014 19:11
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.