Home Artikelen PALMEN GILDEAKKER
PALMEN GILDEAKKER PDF Print E-mail
Written by Lau   
Wednesday, 16 April 2014 15:26

Alle jaren komt tijdens de maandelijkse vergadering van het Sint Antonius en Sint Sebastinus Gilde Gemert de vraag naar voren: “Is de gildeakker gepalmd?”. Een steevast antwoordt de kapitein dan, dat dit is gebeurd. Palmen gebeurt op Palmzondag na de Hoogmis, waar de palm in de kerk wordt gewijd en uitgedeeld. Na de H.Mis gaat de kapitein naar de gildeakker - sinds de zestiger jaren zijn drie percelen grond van het gilde tot één akker samengevoegd – en worden palmtakken op de hoeken van de akker geplant. Op deze wijze wordt hagel, regen en storm van de akker afgeleid en wordt gehoopt op een goede opbrengst.

Tot voor kort gebeurde het palmen in burgerkostuum, maar op de jongste Palmzondag verzorgde het gilde de Diomageviering  - voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in zorg bij de Stichting Diomage – in de Gerarduskerk. Alle gildebroeders waren in kostuum. Na het optrekken vertrok de kapitein met twee tamboers en een fotograaf naar de gildeakker halverwege Gemert en De Mortel en plantte de palmen op de akker. Drie gildebroeders waren er getuige van. De fotograaf legde de handeling vast op de gevoelige plaat en de tamboers tromden ondertussen.

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.