VOORZITTER NICO KROL NIEUWE KONING VAN “GRUUN SCHUT”.
Of de toch “sterk”geachte koningsvogel ook bevangen was door de warmte zal wel een raadsel blijven, maar feit was toch, dat hij al na 134 schoten de geest gaf en naar beneden viel. Het was een verrassing voor alle aanwezigen op Koks en voor de schutter zelf. Hij was echt niet van huis gegaan om na 1990 opnieuw koning te worden. Blij was hij in elk geval al had hij toch meelij met een viertal andere schutters, die al jaren op die koningseer azen.
Zondagmorgen was het al vroeg warm en dat merkten de gildebroeders in hun dikke kostuums, waarover bij een aantal nog de zilvervesten hingen. Maar de prachtige stoet van “groenen en rooien” liet zich er niets aan gelegen liggen en trok op naar de kerk voor de koningsmis, dit jaar opgedragen door de tijdelijke pastoor van de parochie Pater J.Bonte, pastoor in Handel. In ijltempo spoedde het gilde zich naar de Sint-Antonuskapel in de Deel voor het verplichte bezoek. Niet alle gildebroeders hadden een plaats in de kapel, maar konden toch meebidden en een kaarsje offeren, omdat daarna de kapelbewaarder Wim van den Eijnde – lid Sint-Jorisgilde – te danken voor de zorg voor de kapel in het afgelopen jaar.
Onderscheiding Pieter Penninx Op het grasveld bij de kapel werd het gilde met in het midden de 92-jarige broeder Pieter Pennínx opgewacht door een deputatie van het Peellandse kringbestuur. Voorzitter Henk de Hair huldigde Pieter Penninx, net alleen voor zijn 70-jarig lidmaatschap van het gilde, maar ook voor zijn grote verdienste voor het vendelwezen in de kring en in de hele federatie. Bijzonder is, dat de onderscheidene nog kort geleden van zijn woonplaats Liessel naar Gemert kwam om daar de vendelgroep van het gilde “bij te scholen”. Voor dit alles ontving hij een gouden kroon op het vijftigjarig onderscheidingsteken. Voor het 70-jarig gildelidmaatschap had de kring nog geen onderscheidingsteken.

Koningschieten ’s Middags trokken de beide gilden op naar Koks om daar vooraf een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de vliegramp in Ukraïne. Het koningspaar Piet en Nelly Brouwers werden ontheven van hun Koninklijke taak en hun zilver hing onder de schutsboom. Het gilde was even zonder koning. Het schieten om de drie zilveren koningskruisen is een koninklijk gebaar naar de toeschouwers die konden proeven wat een koning voelt. Antoon van Dommelen schoot met het 48e schot de eerste vogel af, daarna bij het 88e schot gevolgd door Petra van Wetten en na een pauze bij het 55e schot door Theo van den Elsen. Vóór het lossen van zijn bevrijdend schot sprak Burgemeester Drs. Jan van Zomeren de gildebroeders toe, roemde de goede sfeer en de bereidheid om op verzoek op te treden. Hij voelde zich daarom bij de gilden thuis.
Pastoor Bonte mocht het eerste bevrijdende schot lossen, het eerste in zijn lange leven, en daarna de burgemeester en na nog de ereschoten door het aftredend koningspaar en het paar van het zustergilde, begon van wat men dacht een hele middag zou duren. De vogel oogde taai en ruim van gewicht. Hij bleek echter anders van inborst te zijn als hij oogde. Tien schutters richten het vizier op hem. Tien ronden lang wist hij weerstand te bieden, maar toen een kwart van zijn corpus al naar beneden viel, begon de twaalfde ronde de spanning te stijgen. Met een goed gericht schot kon het koningschap verdiend worden. Maar spanning verhindert soms het overhalen van de trekker op het juiste ogenblik. De al jaren in de wachtrij staande kandidaten wachtten op hun beurt, maar onverwacht bij het 134e schot, viel de vogel, nog een behoorlijke blok hout. Voorzitter Nico Krol werd onverwacht, maar niet minder gelukkig, de nieuwe koning. Hij werd na het conclaaf over zijn waardigheid en die van zijn vrouw Nelly als koningin, ingehuldigd. Kleinkinderen boden de waterkan aan voor de handwassing.

Het Sint-Jorisgilde vereerde de nieuwe koning met een vendelgroet, waarna werd opgetrokken naar Gemert met een rustpauze bij het Boerenbondsmuseum. Een gezamenlijke maaltijd en een receptie besloten een “koninklijk” feest.
Loterij De prijzen van de horlogeloterij van het Sint-Jorisgilde werden gewonnen door W.v.d.Boom, Koksedijk, C.Swinkels, Imhof 7 en F.Verhoeven, Abtshof, De Mortel.
|