Home *Nieuws* 100 JAAR GILDEHUIS - NIEUWE DAGKEIZER TOON BROUWERS
100 JAAR GILDEHUIS - NIEUWE DAGKEIZER TOON BROUWERS PDF Print E-mail
Written by Teun   
Wednesday, 07 June 2017 10:48

GILDE EN DE KEIZER HULDIGEN ELKAAR   
Wij houden van verenigingen zei de eigenaar van Brasserie De Keizer Paul van Thiel en een van zin voorgangers Ad Kruijssen, 42 jaar gastheer, stemde er mee in. Leden van verenigingen worden vrienden en vrienden voelen zich bij daar thuis. Op het terras en op het Gruun Schut (Ridder)plein  waren vele oude bekenden samengekomen. De 94-jarige gildebroeder Pieter Penninx. Momenteel opgenomen in de Jan de Witkliniek was er het bewijs voor.
Voor de opening trok het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde op naar hun thuishonk van vóór 1917, café De Korenbeurs van de familie Coolen-Frunt,  om zich daar te laten vereeuwigen. Deze foto kan bij het volgende eeuwfeest als bewijs worden gebruikt. En zeker anders dan in 1917 trok het gilde op naar het plein. In 1917 telde de gildegroep hooguit 10 ongehuwde leden, nu waren er dat ruim veertig, een bewijs dat het gilde springlevend is en met frisse moed aan de nieuwe eeuw begint.
Burgemeester Michiel van Veen had op Wikipedia enkele historische feiten over het gilde  opgezocht, waarmee hij zijn openingstoespraak opfleurde. Binnenkort zal hij de buurman worden van de gildekapel aan de Deel en dan meer van de gildegebruiken ervaren.


KEIZERS-KEIZER
Naast een springkussen en poepbroekhangen voor de jeugd was er natuurlijk een schietwedstrijd met als inzet de dagtitel van “keizers-keizer”.  De strenge voorschriften hiervoor lieten niet toe iedere volwassene daaraan te laten deelnemen, maar er waren toch 66 deelnemers, gildebroeders uit Gemert, Boekel en Laarbeek. Er werd dikwijls raak geschoten, maar er waren toch 215 schoten nodig, voordat de vogel zich gewonnen gaf. De “groene” gildebroeder Toon Brouwers verwierf die eer. Hij werd op ludieke wijze geïnstalleerd, werd omhangen met een echte keizersmantel, kreeg uit handen van de bedrijfsleider Pieter Drouen. Een grote beker. Zijn echtgenote Anita werd gekroond. Er was dit keer geen ereWIJN maar ereBIER.  Gebleven van de inhuldiging van een gildekoning was de vendelgroet van zijn gilde.

TENTOONSTELLING
In het voormalige gildezaaltje van De Keizer was een tentoonstelling ingericht, waarin de omgeving van het plein in foto’s was weergegeven, evenals de foto’s van de koningsschilden vanaf 1964. De ah’s en oh’s van bezoekers, waaronder enkele oude leden – we zagen de nieuwe deken van het jaar 1957, die afscheid nam wegens zijn huwelijk en vertrek naar elders – die foto’s van herkenning zagen in woord en beeld . Bij het gilde is veel belangstelling voor de geschiedenis van het gilde en steeds wordt weer iets “oud” nieuws ontdekt.  Een tentoonstelling is dan een goed middel om dit ruimer bekend te laten worden.SOCIAAL DOEL VAN HET EEUWFEEST
Het gilde eert al ruim veertig jaren de  bewoners van Ruijschenbergh met een vendelgroet om hen daarmee te danken, dat zij in moeilijke tijden gezorgd hebben dat het gilde kon blijven bestaan. Ook Diomage met speicale zorg voor gehandicapten kon op gilde-eer rekenen. Voor dit eeuwfeest wilde het gilde weer een gebaar maken naar minderbedeelden en gehandicapten en had besloten de inschrijfgelden van de schietwedstrijd en de opbrengst van de speciaal voor dit doel te houden loterij met vele prijzen van plaatselijke ondernemers, te bestemmen voor de organistie van de “Verwendag” voor de gehandicapten van Gemert-Bakel. Aan de stichting kon een check overhandigd worden van  € 1.318,-. Het was een vreugde om dit te bedrag te schenken en te ontvangen.

Ervaring van 100 jaar en de inzet van velen stonden borg voor een mooie, muzikaal gevuld door Z.A.B. en John van der Heijden en aan elkaar gepraat door Tiny Gruijters en Ruud Vermunt – met dank aan de weergoden voor de zon en de warmte – gildedag in samenwerking met het 100-jarig gildehuis De Keizer.

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.