Home Artikelen Landjuweel Soest
Landjuweel Soest PDF Print E-mail
Written by Teun   
Saturday, 09 September 2017 07:36

Eenmaal per zeven jaren wordt in het werkgebied van de Noordbrabantse Federatie van Schutters-

gilden (N.B.F.S.) een Landjuweel gehouden. Dat is het grootste gildefeest in Nederland. Dit jaar werd dit gehouden in Soest en werd daar georganiseerd door het Groot Gaesbeker Gilde van Sint Agatha. Soest is een katholieke enclave in een overigens protestants gebied. Het organiserend gilde is het grootste gilde van Nederland. Ofschoon het buiten Noord-Brabant ligt is het toch aangesloten bij de N.B.F.S. en wel bij de Kring Land van Cuijk.

Het programma van dit festijn was uitgebreid. Een groot aantal activiteiten o.a. entertainment, dorps-feest en een cultureel karakter gingen aan de grote gildedag vooraf.

123 gilden trokken in twee groepen door het dorp om vóór het feestterrein samen te komen. Daar werden de wedstrijden in vendelen, trommen en jeu de boules gehouden.

Het Sint Antonius en Sint Sebastiaan Gilde Gemert nam ook deel. Al vroeg vertrok de bus met 35 gildebroeders en zusters naar Soest. De standaardrijder vertrok met zijn paard afzonderlijk, evenals de hoofdvendelier, die wegens werkzaamheden niet het hele feest kon meemaken,.

Te midden van zoveel gilden is het bijzonder als een prijs wordt behaald. Toch was standaardruiter Marco Opheij. Hij behaalde een tweede prijs voor het rijden tijdens de optocht. Het gilde kreeg tijdens de optocht veel applaus van de toeschouwers langs de kant, maar een prijs hiervoor was er niet bij, noch voor de deelname aan de wedstrijden.

 

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.