Home Optrekdag 2023 Optrekdag 2019
Optrekdag 2019 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 15 May 2019 11:07

Sjoerd Rooijackers deken Gruun Schut

Verwachting, lof en waardering waren de drie sleutelwoorden van de optrekdag van het Gemertse Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde. Deze verwarmden de groene harten en stonden in contrast met de kou.

Het afhalen en de vendelgroet brengen voor kapitein Willy Tielemans was het eerste actiepunt op deze optrekdag van het Sint Antonius en Sint Sebastiaan Gilde Gemert. In de parochiekerk ging Pastor Steven Scheven voor het eerst voor in een gildemis. Zijn preek was aangepast aan de feestdag van het Sint Antoniusgilde. Pastor Scheven werd op het pastorieplein geëerd met de tweede vendelgroet van de dag. Hij ontving het 110 bladzijde dikke jaarverslag, waardoor zijn kennis van het gilde flink zal zijn opgefrist. Voorzitter Nico Krol loofde de groene entree van het pastoraal centrum; een warm bad tegenover de nog immer rode trouwzaal, waar burgemeester Michiel van Veen en zijn echtgenote het gilde ontvingen, nadat ook hem eer was bewezen door een vendelgroet. Behalve een ‘groene’ toespraak had hij presentjes voor het vorige koningspaar, dat hem had geholpen om het gildewezen van Gemert te leren kennen. En natuurlijk reikte hij het stipendium aan de tamboers van het gilde uit.

Het spannendste moment van de dag was de bekendmaking van de genomineerden voor het nieuwe lid, nieuwe deken genoemd. Niemand had de naam van Sjoerd Rooijackers voorspeld. Het stemmen is altijd een bijzonderheid. Gildebroeders en ouderlingen zetten een ‘turfje’ achter de kandidaat van hun keuze. Na afloop van de stemming stonden er zestig turfjes op het bord. De eerst geplaatste kreeg de verreweg meeste stemmen en werd daarmee de nieuwe deken 2019. De 20-jarige Rooijackers komt van moederswege uit de groene familie Penninx. Hij is erg sportief was voor zijn zwemprestaties bijvoorbeeld genomineerd voor sportkampioen Gemert-Bakel.
Bij de aansluitende behandeling van de jaarstukken was er het voorstel om ouderling Maria Opheij-van den Berg te benoemen tot lid van verdienste. Vanaf 1979 heeft zij steeds een paard beschikbaar voor het gilde. Ook was er de huldiging van maar liefst zeven jubilarissen, waarbij de 96-jarige Pieter Penninx als laatste aan de beurt was.

Aan de voordeur van de het woonhuis in de Pandelaar werd de nieuwe deken geïnstalleerd door afgaande en regerende deken van het gilde met assistentie van maar liefst drie buurmeisjes, waarvan Ilke van Houtert de hoed op het hoofd zette, Isabelle Smits de pijp aanreikte en Ilke Boers er het vuur in stak. Als verse gildebroeder werd hij geëerd met een vendelgroet. Direct erna stonden familie, buren en vrienden klaar met een drankje. Onderweg naar het gildehuis volgden er nog vele felicitaties, maar liefst 17 in getal tot aan het gildehuis toe. Door de erehaag van tamboers en vaandrig mocht hij na het koningspaar voor het eerst het gildehuis binnengaan. De gildeavond werd geopend met de traditionele dansen ‘op de trom’. Veel gasten waren er getuige van dat de nieuwe deken op de schouders van zijn nieuwe broeders werd gehesen tijdens de traditionele polonaise door het gildehuis.

 

 

 

Last Updated on Tuesday, 03 September 2019 09:51
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.