Home Artikelen KONING SINT JORISGILDE WORDT GEMEENTEKONING
KONING SINT JORISGILDE WORDT GEMEENTEKONING PDF Print E-mail
Written by Teun   
Friday, 28 June 2019 08:49


Spanning ten top zaterdagmiddag tijdens het verbroederingstreffen tussen de drie gilden van Gemert-Bakel, vooral in de laatste twee ronden. De vogel was taai en weerstond maar liefst 273 schoten, maar tegen het opvolgende 274e schot van de koning van het Sint Jorisgilde was hij niet bestand. Tientallen brokstukken vielen naar beneden en daarmee werd Cor Opsteen de vierde gemeentekoning en is hij nog een maand een “dubbelkoning” namelijk van het Sint Jorisgilde en van de gemeente. Op zondag 21 juli a.s. moet hij die van zijn gilde afstaan aan zijn opvolger, maar dat kan weer Cor Opsteen zijn.


Het gemeentekoningschieten viel samen met de rustplaats van de Valkenswaardse processie naar Handel. Maar toen de drie gilden, optrekkend als één groep na een rondje door het Beatrixplantsoen op het plein aankwam, was de processie op weg naar het einddoel Handel en konden de kijkers vrij hun plaats kiezen. Tijdens het openingswoord van burgemeester Van Veen was er een schrikmoment, toen de vertegenwoordiger van het geestelijk gezag, diaken Jos van den Bosch, plotseling achterover viel, de parasol in zijn val meetrekkend. Deskundige hulp was op het terrein aanwezig en paraat voor eventuele eerste hulp. Gelukkig kon hij na korte tijd in staat om op te staan om zijn taak als bevrijder van gevaar bij het  schieten op zich te nemen en te genieten van het schieten en van het glaasje fris, dat door de schietleiding was geadviseerd aan de schutters. Alcoholgebruik en schieten horen niet bij elkaar. De burgemeester kon zijn korte speech voortzetten en aan ex-gemeentekoning Nico Krol na afgifte van het wisselschild de in 2017 beloofde herinneringsspeld een plaats te geven op de rechter rever van zijn gildekostuum.
De nieuwe doorzichtige kogelvanger met vanggoot voor het lood van het organiserend gilde vroeg toch om aanpassing van de 58 schutters van de drie gilden, maar dat duurde maar een schot van iedereen. Later toen de brokstukken op de grond lagen bleek toch hoeveel schoten raak waren.


Als de vogel zijn linkervleugel verloor, was dat al een reden om blij te zijn. Dat gold ook voor de andere vleugel. Iedereen wist echter, dat het niet om deze vleugels ging, maar om het corpus, dat door het lood moest splitsen om daarna naar beneden te vallen. Dat viel echter niet mee, want vijf volle ronden bleef hij aan de spil hangen. Het derde schot van de zesde ronde was beslissend. Ruim twee uur had de strijd geduurd. Toen kon de burgemeester zijn laatste taak van het verbroederingsfeest vervullen en Cor Opstegen huldigen als de nieuwe koning van de Gemeente Gemert-Bakel. Het schild mag hij drie jaren dragen als bewijs voor zijn vandaag verworven titel. In 2022 zal hij het voor de aanvang van het dan in Bakel te organiseren verbroederingsfeest moeten inleveren. Zaterdag was het echter genieten van zijn titel en voor allen van een smakelijke bbq in Gij en Ik.
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.