Home Artikelen GILDETENTOONSTELLING IN GEMEENTEHUIS
GILDETENTOONSTELLING IN GEMEENTEHUIS PDF Print E-mail
Written by Teun   
Friday, 28 June 2019 08:51


In de inforuimte – rechts van de toegangshal – van het gemeentehuis heeft het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde Gemert een tentoonstelling ingericht van verschillende documenten, foto’s, e.d. van het gilde, welke inzicht geven van het gilde in het verleden en de tijd  vanaf 1966 nu toe. Voor zilver, vaandels, vendels, pieken e.d., welke bij optredens nodig zijn, konden geen plaats krijgen.

Het was de bedoeling, dat de tentoonstelling al in de maand mei te zien zou zijn, maar door de onverwachte tijdelijke sluiting van het gildehuis Brasserie De Keiizer waren documenten en attributen niet bereikbaar.. Vanaf eind vorige week is dit wel gelukt en iedereen kan tot 1 oktober a.s. tijdens de openingstijden van het gemeentehuis de tentoonstelling bezoeken.

De tentoonstelling is onderwerpsgewijs ingericht. In de vitrinekast vinden enkele boeken, lavabostel en enkele tastbare bewijzen van gildefeesten, zoals, bierglazen en wijnfles van het Landjuweel 1972 een plaats.
Aan de wand staan van links naar rechts:
1.    foto’s van het gildehuis van begin vorige eeuw, waaronder een foto van het gilde in het jaar 1944, toen het gilde niet officieel mocht optreden, maar toch een foto in gildekostuum werd gemaakt op de binnenplaats van het gildehuis.
2.    Afbeeldingen van de geschonken koningsschilden vanaf 1964, toen het koningschieten opnieuw werd hervat, tot nu toe, alsmede afbeeldingen van de schenkers van een schakel van de koning- en koninginneketen.
3.    Foto’s van de gildekapel in de Deel, alsmede een schilderij van de kapel van de hand van Henk van Eck
4.    Foto’s van het vendelen en de verklaring van de verschillende slagen van het Sint Jorisvendelgebed.
5.    De gekalligrafeerde lijst van dekens uit het verleden tot enkele jaren geleden.
6.    Standaardvaan uit 1909 en medaillon van gildevaandel uit 1928.
In een vitrine liggen medailles, geschonken door het koninklijk huis en gewonnen op gildefeesten. Daarin ligt ook het dodenschild, waarop de namen van overleden actieve gildebroeders zijn en worden vermeld.
Kortom de tentoonstelling geeft een overzicht van voor een gilde belangrijke zaken. Er liggen folders en ansichtkaarten, welke meegenomen kunnen worden.  
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.