Home Optrekdag 2023 Optrekdag 2020
Optrekdag 2020 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 27 January 2020 12:02

EN DE NIEUWE DEKEN IS: MARCEL VAN ZEELAND UIT DE HOEF.


De vendeliers van het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde Gemert hadden zaterdagmorgen 25 januari jl. al vier vendelgroeten gebracht bij de kapitein, de geestelijke en wereldlijke overheid en jubilarissen, toen zij om 12 uur de besloten vergadering begonnen. Voor de tamboers waren die vier tromsessies in driekwartsmaat nog niet voldoende, want in de besloten vergadering was het hun taak om drankjes in te schenken.

De christelijke groet werd uitgesproken en het zingen van het Sint-Antoniuslied. De verkiezing van een nieuwe deken begon met het bekendmaken van de voordracht van drie personen. Ah’s en oh’s klonken op als tekenen van herkenning en verwondering. Gildebroeders en -zusters begonnen de openlijke stemming met als resultaat een overgrote meerderheid voor 20-jarige Marcel van Zeeland. Voor Marco Vissers en Luuk van Lijssel was er geen kans. Vreugde heerste alom. De hoofdtamboer tromde het resultaat op het Ridderplein uit en tamboer Joost van Zeeland had de eer de verkiezing van zijn neef aan de familie en buurt bekend te maken.  Er werd zes ondersteunende leden toegelaten en twee aspirant-gildebroeders stemmingen betroffen zes ondersteunende leden en twee aspirant Dirk van den Boomen en Stijn Emonds die ’s middags al optraden.

Kapitein Willy Tielemans met het stembord:

De waarnemend voorzitter – voorzitter Nico Krol kon wegens droeve familieomstandigheden niet als zodanig optreden – kon drie 40-jarige leden – Wim Vissers, ouderling en Peter Heesakkers en Toos Verhagen-van Lijssel, ondersteunende leden gedurende 40 jaar - huldigen en  daarna ook nog Harrie en Gerda Donkers, Harrie al lange tijd lid van het gilde, maar schoot zich 25 jaar geleden als koning en trad in ons gilde als actief lid, koos Gerda v.d. Rijt als zijn koningin samen nu gehuldigd voor dit 25-jarig jubileum.Geschenken werden aangeboden en geschonken. Teun Brouwers trad af als secretaris, maar blijft nog enkele taken doorzetten. Als blijk van waardering van zijn werkzaamheden de afgelopen 8 jaar werd hij verkozen tot "Lid van Verdienste."

Jubilarissen 2020:

Nieuwe deken Marcel van Zeeland met koningspaar Harrie en Wilma v.d. Elsen.


Na de “groene” soep trok het gilde op naar De Hoef waar familie, buurt en nieuwe deken klaar stonden in afwachting van de installatie. Broodjes,  koffie en een drankje gingen aan de installatie. De afgaande deken mocht de nieuwe regerende deken ontdoen van zijn functionele tekenen en deze omhangen bij de nieuwe deken. En dan kwam de verrassing, want de anderhalf jaren oude Suus Damen uit de buurt mocht de dekenhoed opzetten.

Afgaande deken en regerende deken, Sjoerd Rooijackers en Luuk v.d. Elsen doen behendig de nieuwe sjerp om bij de nieuwe deken:

De Goudse pijp werd door gildebroeders gestopt en met enige moeite in brand gestoken om de nieuwe deken in staat te stellen enkele trekjes te doen en verder de pijp maar pijp te laten, want roken had niet zijn voorkeur.

Hij werd ingehuldigd met een vendelgroet en toen, ja toen was de Kasteellaan getuige van de traktatietocht verzorgd door de vriendengroep naar het gildehuis. Geen huizen staan langs de laan, deze  keer bij elke boom wel drankjes en soms hapjes.

Om half zeven werd de hospes uit de Ridderhof  begeleid voor de vendelgroet aan hem voor alle moeite van de dag. De ruim voorziene maaltijd kon beginnen om te sterken voor de gildeavond. Op de drukke receptie waren er felicitaties van familie, buren en vrienden, maar ook van de zustergilden Sint Joris en Sint Willibrordus. Daarna begon de gildeavond met drie dansen op het ritme van de trom, zoals vroeger gebruikelijk was. De stemming zat er vroeg in maar steeg in enthousiasme met de traditionele polonaise met de nieuwe deken op de schouders, na het middernachtelijk uur gevolgd met een polonaise met een jarig bestuurslid. Einde van de geslaagde gildedag was de “eikesmaaltijd” bij de nieuwe deken.
En toch, en toch waren veel gildebroeders en -zusters zondagmorgen in de kerk om hun overleden voor-gangers te gedenken. De bezoeken aan het “rooi” en “gruun” gildehuis, waren het definitieve einde van de feestviering.

Last Updated on Monday, 27 January 2020 12:30
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.