Home Artikelen STEFAN VAN ZEELAND BESTUURSLID KRING PEELLAND
STEFAN VAN ZEELAND BESTUURSLID KRING PEELLAND PDF Print E-mail
Written by Teun   
Saturday, 21 March 2020 11:53

De Bond van Schutttersgilden Kring Peelland is in 1935 in Gemert opgericht. De aanleiding is wellicht geweest, dat de medeorganisatoren van het schuttersfeest van het Sint-Jorisgilde Gemert twee eminente Gemertenaren waren, t.w. Dokter Pannekoek en de directeur van De Eendracht (melkfabriek). Kennelijk hebben zij als zodanig ervaren, dat een overkoepelend orgaan voor de gilden in Peelland nuttig en nodig was. Niet alleen vond de oprichting in Gemert plaats, maar de beide heren waren respectievelijk voorzitter en secretaris. Daarnaast had ook het lid van het Sint-Antoniusgilde, Antoon Jaspers, zitting in het bestuur.

De voorzitter van de bond in de jaren zestig was Alfons Niessen ut Helmond, die zich in 1964 tot koning van het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde schoot en daarmee ook gildebroeder van dat gilde werd en tot zijn dood ook bleef.

Luitenant Jac Huijbers was nadien enkele perioden penningmeester van de kring en na zijn aftreden werd hij benoemd tot erelid. Na zijn aftreden had het groene gilde geen vertegenwoordiger meer in het bestuur, waarvan de leden bij voorkeur afkomstig moesten zijn uit een gilde uit een van de dorpen van het werkgebied. Omdat Gemert al vertegenwoordigd was door een gildebroeder van het Sint-Jorisgilde, was er voor een tweede Gemertenaar geen plaats. Na diens aangekondigde aftreden werd wederom  geworven voor een Gemertse gildebroeder in het bestuur, bij voorkeur een jonger lid. In de sindsdien gehouden algemene vergaderingen van het Sint Antonius en Sint Sebastiaan Gilde werd dat meermalen besproken en aandrang op jongere leden uitgeoefend om zich hiervoor beschikbaar te stellen. Dat is utieindelijk gelukt in de persoon van de 50-jarige Stefan van Zeeland, al 26 jaar lid van de “Gruun Schut”.

Tijdens de jongste vergadering van de Bond op 7 maart jl. in Liessel werd hij als zodanig gekozen en geïnstalleerd. Dat was twee dagen na zijn 50ste verjaardag, welke op diezelfde dag met de gildebroeders zou worden gevierd. De vreugde om zijn uitverkiezing was een bijzondere reden om op zijn nieuwe functie nog eens extra te toasten.

Last Updated on Saturday, 21 March 2020 11:54
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.