Home Artikelen PIETER PENNINX, OUDSTE GILDEBROEDER GRUUN SCHUT, OVERLEDEN.
PIETER PENNINX, OUDSTE GILDEBROEDER GRUUN SCHUT, OVERLEDEN. PDF Print E-mail
Written by Teun   
Monday, 13 April 2020 14:31


Vrijdag , Goede Vrijdag, is het oudste lid van de Gruun Schut, Pieter Penninx in Bakel op zijn kamer overleden. Op 13 april, paasmaandag, zou hij 98 jaar geworden zijn. De planning was dat hij op die verjaardag de uitgestelde vendelgroet zou krijgen, welke op zondag 8 september 2019 wegens de regen moest worden afgelast, nadat hij op die dag op het Kringgildefeest in Liessel geëerd was met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De beperkingen van dergelijke vieringen door het coronavirus werden al eerder uitgesteld. Dat dit echter zou leiden tot afstel daarvan was niet voorzien.
Vrijdag a.s. om half elf wordt Pieter Penninx in Liessel begraven.  Van grote gildeëer kan onder de huidige omstandigheden geen sprake zijn. Slechts 4 gildebroeders mogen bij de begrafenis aanwezig zijn. Het gilde zal verder een erewacht langs de straat van de kerk naar het kerkhofvormen. Zoals het begin van het gildebroederschap  van Pieter in 1944 zonder tromgeluid begon, zo zal ook het afscheid zijn.. Er kan op woensdag en donderdag tussen 10 en 20 uur persoonlijk afscheid worden genoen op het adres Eikenlaan 24, Liessel.


Pieter Penninx was 76 jaar gildebroeder. In januari 1944 werd hij tot nieuwe deken gekozen. Het protocol hierbij was al bijzonder, want het gilde was tijdens de bezettingsjaren 1940/45 een verboden vereniging en openbare uitingen waren verboden. In alle vroegte werd de kerkdienst gehouden, waar de broeders en zusters in burger aanwezig waren. In gildehuis Hotel de Keizer werden de gildekostuums aangetrokken en na verkiezing van Pieter werd zelfs nog een statiefoto gemaakt. Daarna gebeurde alles met de stille trom. Geen traktaties onderweg en een gildeavond met beperking op de boerderij aan de Paashoefsedijk. Enige drank was tegen graan en boter geruild, zodat er toch feestvreugde was. Want voor Pieter was het toch een hoogtijdag. Hij had al langer geoefend als vendelier en kon al in 1945 officieel optreden. Hij vertegenwoordigde het gilde tijdens de grote manifestatie in Amsterdam tijdens het gouden regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Op kringdagen behaalde hij prijzen als vendelier. Hij was de grote promotor van de oprichting van vendelgroepen in de Kring Peelland en in heel Noord-Brabant. Hij was een bekend jurylid en gaf demonstratie. Dat deed hij nog voor de door hem opgerichte vendelgroep van het gilde kort na zijn 90e verjaardag. Hij demonstreerde daar enkel acrobatische vendeloefeningen.
Vanwege al deze verdiensten werd hij bij de viering van zijn 75-jarig lidmaatschap benoemd tot Lid van verdienste van het gilde. Dat verliest in hem een trouw en actief lid. Moge hij rusten in vrede.

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.