Home Koningschieten 2022
Koningschieten 2022 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 19 July 2022 07:51

JAN VAN KATWIJK OPNIEUW KONING GRUUN SCHUT

De 72-jarige Jan van Katwijk mag zich vanaf zondag 17.40 uur opnieuw koning van het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde Gemert noemen.

Voor hem is het de tweede keer, dat hij koning wordt. Hij was het ook van 2016 tot 2018. Negen kandidaten – twee vrouwen en zeven mannen – begonnen om vier uur met de strijd om de koningseer, nadat de schutsboom bevrijd was van gevaren door Pastor Candido en Burgemeester Van Veen .

Het waren negen strijdvaardige schutters, die tot het honderdste schot geen stukje van de vogel naar beneden konden schieten. Toen begon de strijd eerst goed. Iedere keer viel er een stukje hout op de grond.

Echt spannend werd het toen de vogel naar beneden viel. Maar een klein stukje hout bleef op de spil hangen. Na enkele schoten, zijn 18de schot, was Jan van Katwijk de gelukkige.

De ah’s en oh’s van vorige schoten werden nu tot een juichkreet. Het conclaaf van de beide gilden keurden hem en zijn koningin en echtgenote Toos waardig als koningspaar.

De installatie begon met het afleggen van drie beloften door de koning. De installatie was een familieaangelegenheid. Drie kleinkinderen waren behulpzaam bij de handwassing en zoon Fons legde namens het gilde de eed van trouw af.

De nieuwe koning bood daarna de erewijn aan en de twee gilden eerden het nieuwe koningspaar met een vendelgroet. De dag begon met de koningsmis in de kerk, het verplichte bezoek aan de kapel met offers en gebed, waarna de beide gilde optrokken naar het “Gruun schuts(Ridder)plein”, waar eerst geschoten werd om de zilveren koningskruisen. Johan Penninx en Jorlan Manders van het eigen gilde en Petra van Wetten, koningin Sint Jorisgilde, waren de gelukkigen.

Daarna werd Burgemeester Van Veen geïnstalleerd als beschermheer van de Stichting Vriendenkring van de Gemertse gilden en werd de eerste vlag van de stichting onthuld.. Ook werden de prijzen uitgereikt van de fotowedstrijd van het onlangs gehouden gildefeest aan Adri de Bruin uit Boxmeer, Dhr Jan Huijbers uit Gemert en Mr. v.d.Sande. Met een drukke en gezellige receptie werd deze koningsdag besloten.

Last Updated on Tuesday, 19 July 2022 22:40
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.