Home Optrekdag 2023
Optrekdag 2023 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 11 January 2023 10:16

Optrekdag Gruun Schut Gemert   ~ Thijs van den Elsen nieuwe deken

Afgelopen zaterdag 21 januari begon de optrekdag van Sint Antonius en Sint Sebastianus gilde vroeg en eindigde laat. Na het ontbijt bij de kapitein werd een kort bezoek gebracht bij een trouw lid van het gilde de 90 jarige Maria v.d. Berg. Voor haar werd een vendelgroet gebracht en daarna vervolgde de tocht naar de St. Janskerk voor de gildemis van 9:30 uur, voorgegaan door pastoor Jesudass.

Gebruikelijk werd aan het slot de eed van trouw hernieuwd onder het zingen van het Antoniuslied. Vervolgens werden aan zowel de pastoor als aan burgemeester v. Veen een vendelgroet aangeboden. Na een kort bezoek aan het gemeentehuis stonden de jubilarissen voor Brasserie De Keizer klaar voor hun vendelgroet. Afgelopen weken werd er volop geraden wie de nieuwe deken zou worden, maar niemand was op de naam Thijs v.d. Elsen gekomen. De 34-jarige Thijs werd tot nieuwe deken gekozen.

Na afloop van de besloten vergadering werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. Onder grote belangstelling van het gilde, familie en kennissen werden Bas v.d. Laar, Johan Penninx, Jan v. Katwijk, Theo v.d. Heijden en Piet v. Dommelen door de voorzitter lovend toegesproken en geëerd voor hun verdiensten. Ook een deputatie van kring Peelland was hierbij aanwezig om de jubilarissen te feliciteren en voor Jan v. Katwijk en Theo v.d. Heijden waren kringonderscheidingen.

Zestig jaar geleden is Sint Antonius en Sint Sebastianus gestart met een vendelgroep. Twee personen van die groep zijn Piet v. Dommelen en Theo v.d. Heijden dus beide zijn nu 60 jaar lid. Jan v. Katwijk is in 1973 tot deken gekozen en daarna 50 jaar actief betrokken gebleven. Afgelopen zomer schoot Jan zich voor de tweede maal tot koning. Veertig jaar geleden is Johan Penninx toegetreden als nieuwe deken. Na zijn dekenperiode heeft ook hij zich bekwaamd in het vendelen. Uit een echte gruune familie koos het gilde Bas v.d. Laar in 1998 tot nieuwe deken. In verband met andere drukke bezigheden was Bas alleen actief betrokken bij de schut in zijn periode als deken, om daarna het gilde trouw te blijven als ouderling.

Voor Thijs zijn huis aan de Lodderdijk werd Thijs door regerende en afgaande deken ceremonieel geïnstalleerd. De jongedames Ilvy en Meggy v.d. Elsen overhandigden de Goudse pijp en na deze met tabak te hebben gevuld, werd die aangestoken. Welgemoed begon het gilde aan de tocht terug naar het gildehuis met onderweg vele malen haltes, waar felicitaties en traktaties werden aangeboden. Aangekomen bij het gildehuis was de laatste vendelgroet van de dag voor Frank en Jolanda Boekelder van De Keizer.

Het avondprogramma begon in het restaurant waar iedereen genoot van een heerlijke maaltijd. Daarna was achter in de zaal de receptie met aansluitend een gezellig gildefeest tot in de kleine uurtjes.

Last Updated on Friday, 03 February 2023 09:01
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.