Home Geschiedenis
Geschiedenis PDF Print E-mail
Written by Teun   
Wednesday, 06 June 2012 17:29

Het Gilde van Sint Antonius en Sebastiaan Gemert wordt in Gemert “grüjn skut“, vroeger ook de “Sint-Tunnis(schut), genoemd naar de kleur van sjerpen en dassen van het kostuum.

De kleur groen herinnert er aan, dat de H.Antonius een gewone dood in de Arabische woestijn in Egypte - waar nu zijn klooster nog staat - is gestorven. Zo geldt voor een martelaar de kleur rood, voor een bisschop paars – Sint Willibrord wit – en voor de H.Maria blauw.

Antonius

 

Omdat Sint Sebastianus -feestdag 20 januari - wel een marteldood is gestorven – met pijlen is doorboord - is in de gildevlag een tussenrand van rode zijde aangebracht. In de kleding is dit aspect niet terug te vinden.

Sebastianus  

Het is jammer, dat van de periode vanaf de oprichting tot 1657 niets van het gilde bekend is. Eerst in 1810 is begonnen met de vermelding van de uitgaven en inkomsten van het gilde in een zogenaamd leggerboek. Daaraan kunnen bepaalde gegevens worden ontleend, o.a. ook over dekenen en officieren.

 

Verdere verdieping:

Ontstaan

Grote activiteiten 20e eeuw

Rouwvanen

Gildemonument

Last Updated on Thursday, 07 June 2012 10:49
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.