Home Geschiedenis Rouwvanen
Rouwvanen PDF Print E-mail
Written by Teun   
Thursday, 07 June 2012 10:47

Tot 1950 hadden de gilden ook tot taak het begraven van overledenen. De tamboers van het gilde zegden een overlijden aan bij familie, buurt, vrienden en bekenden. Het gilde zorgde voor het rouwkleed over de kist en het dragen naar de kerk en naar het kerkhof.
Hiervoor was een geringe vergoeding verschuldigd van welke ook de H.Mis voor de overledenen op de eerstvolgende zondag moest worden betaald.
Bij de uitvaartdienst in de kerk werd "het rouwvaan gesteld".
Dit was een zwarte vlag - vanaf de bovenkant naar beneden breed uitlopend - met aan de ene zijde de beeltenis van de H.Antonius Abt en aan de andere zijde die van de H.Sebastianus, beiden patroonheiligen van het gilde.
De medaillons in de vlag zouden in opdracht van het gilde zijn geschilderd door Michiel v.d.Mortel, hospes van De Keizer.
Deze vermelding staat in het leggerboek,het nette kasboek van het gilde. Deze V.d. Mortel heeft nog een derde medaillon geschilderd. Of het hier om de rouwvaan in de parochiekerk van het kerkdorp van Gemert, De Mortel, gaat wordt nader uitgezocht.

Terug naar geschiedenis

Last Updated on Thursday, 07 June 2012 10:51
 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.