Home *Nieuws* Kringgildedag Lieshout
Kringgildedag Lieshout PDF Print E-mail
Written by Lau   
Thursday, 28 June 2012 10:24

SUCCESSEN OP KRINGGILDEDAG LIESHOUT  VOOR GRUUN SCHUT
Al meer keren in de afgelopen jaren heeft het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde mooie successen behaald op gildefeesten en Landjuwelen. Het gilde doet er alles aan om daar goed voor de dag te komen om steeds weer waar te maken, “dat het een schoon gilde is”, zoals de bezoekers van zo’n feest zeggen. Goede resultaten zijn echter niet vanzelfsprekend. Zij zijn afhankelijk van individuele gildebroeders en ook van weersomstandigheden. Dat laatste klinkt misschien raar, maar toch is het zo dat het gilde het in een optocht bij donker weer niet zo goed doet. Het flessengroen van sjerpen en vendels komt dan niet zo goed tot uitdrukking, zeker niet tegen de veel lichtere kleuren in kleding en vlaggen van zustergilden.


Ook zondag jl. was dat het geval tijdens de optocht op de Kringgildedag Peelland, georganiseerd door het Sint Servatiusgilde in Lieshout. Het regende voortdurend en de individuele broeders en zusters waren doornat. Gelukkig hield de voortdurende regen tijdens de wedstrijden op en konden deze ongestoord voortgang vinden.
In de morgenuren werd de Eucharistie gevierd in het gerestaureerde openluchttheater in Mariahout. Daaraan namen het koningspaar De Koning en kapitein Frans van Dijk aan deel.
De tentoonstelling werd dit jaar voor het eerst verzorgd dor het koppel Geert Pijnappels en Jeanne van den Elsen.
Het is jammer, dat de gildevlag en het standaardvaandel niet zo’n goede waardering krijgen van de jury’s. Men vindt ze te iel en een medaillon té ouderwets. Tradities worden kennelijk niet gewaardeerd.
Toch was het gilde bij optocht en tentoonstelling succesvol, hetgeen tot uitdrukking kwam in een 4e prijs van de 22 deelnemers  in het algemeen klassement, dat voor deze grote onderdelen wordt gegeven.
Ook bij standaardrijden en vendelen kwamen broeders tot successen, waarvan standaardrijder Marco Opheij zelfs tweemaal. Hij won voor het rijden in de optocht de tweede prijs en voor het rijden op het tournooiveld een eerste prijs.
René de Koning liet zien, dat hij niet voor niets plaatsvervangend hoofdvendelier is en won de eerste prijs in Klasse C. Piet Brouwers liet in de vaandelklasse zien, dat hij de vendelkunst nog niet verleerd is en kon met een tweede prijs in de Vaandeklasse naar huis gaan.


Dat de kwaliteit en de kwantiteit van de vendelroep is toegenomen was algemeen bekend. In de klasse van 6 en meer vendeliers werd een mooie eerste prijs behaald.
Alles bij alles kon het gilde een kleine zilvervloot mee naar Gemert nemen.

 

Inloggen
Powered by Joomla! and Installed by Installatron. Designed by: celebrity search cheap dedicated servers Valid XHTML and CSS.